que resta en aquest arbre
que ara llueix l'esplèndid
brancatge vigorós.
Passant, les primaveres
hi han fet riques brotades,
i l'han cobert de flaire
l'amor de tantes flors.
Per la mateixa rel
em sento sostinguda;
en la mateixa saba
hi trobo nodriment.
Quan la destral m'abati,
caduca, improductiva,
jo, lluny de la brancada,
sentiré enyorament.
Joana Raspall, 1913/2013
Als 14 anys va començar a escriure , com la guerra va començar, es va formar en l'escola de bibliotecaries per poder ser-ne una professional.
Després de la guerra el seu marit va voler reprendre la seva carrera literaria i Joana va deixar el seu treball com a bibliotecaria per ajudar-le.
Van crear un nucli clandestí per poder escriure i llegir en català i d'aquella época van sorgir les obres més famoses: Diccionari pràctic de Sinònims, el Diccionari de locucions i frases fetes y el Diccionari d’homònims i parònims.
Va escriure tant literatura infaltil com juvenil,Petits poemes per a nois i noies (1981).Als cent anys va escriure aquest poema per explicar-nos com es sent i com viu sent centenaria.
Fins avui no he llegit aquest blog, hi ha moltes coses equivocades en la explicació, recomenaria que els professors miressin de corregir-les abans de publicar-les, els alumnes han llegit i han interpretat erróneament qusi tot. No va estudiar bibliotecaria perque la guerra comences, estava estudiant quant va començar la guerra.
ResponEliminael seu marit era metge,no va reprendre la carrera literaia, ell no escribia, és ella va ajudar-lo al despatx, i sempre va continuar escribint.
No va crear cap nucli clandestí, només ensenyava català a les persones que li demanaven. Va estar recollint paraules per fer els diccionaris durant més de deu anys.
També va escriure poemes per adults i teatre i novela i contes.
Aquest poema el va escriure molt abans del cent anys, malgrat no es va publicar fins el seu centenari.
Explico això per si algú agafa les dades ho faci correctament.
gràcies.
Hereu Joana Raspall.