divendres, 2 de febrer del 2018

Recuparant les nostres autores: Aurora Bertrana

Ressenya de Tres presoners, d'Aurora Bertrana, Club Editor Jove, 2007 (1957), 156 pàgines.
En finalitzar la Segona Guerra Mundial, tres presoners de guerra alemanys són obligats pel govern francès a treballar per als veïns del petit poble de Hugel. Al llarg de la novel·la els antics (o no) enemics interactuen, i es donen diferents tipus de relacions.
Vaig apuntar que aquesta història és malauradament realista, ja que encara que els personatges no són reals, el llibre està basat en els successos d’Ètobon al finalitzar la Segona Guerra Mundial, durant la qual els nazis van assassinar a la majoria d’homes del poble i van violar a algunes dones. Hugel és òbviament Ètobon.
Aurora Bertrana, escriptora catalana republicana, va escriure aquesta història en tornar de l’exili, ja que ella va estar de voluntària a Ètobon i va conèixer els fets de primera mà.
La principal funció de la novel·la és, considere jo, plantejar al lector un (encara que hi ha més d’un) dilema moral: els enemics, ¿sempre són enemics? Això ho aconsegueix l’autora presentant a tres presoners molt diferents: tenim a Franz Thorn, un intel·lectual nazi convençut i prepotent que continua, malgrat haver acabat la guerra, considerant inferiors als estrangers; a Kòstia Blitzau, un treballador que s’adapta a qualsevol situació sense preocupar-se massa per res d’això; i a Linsa Wurm, un home malalt que no té ganes ni ànim per dur a terme cap activitat, que no vol saber-ne res de ningú i que només desitja el descans etern.
És possible que aquestos dos segons senyors no foren realment nazis mai, sinó que foren obligats a allistar-se a l’Exèrcit Alemany. En qualsevol cas, Bertrana no els tracta mal, sinó que en moltes ocasions és empàtica amb ells.
La novel·la és breu, es llig ràpid, sobretot gràcies a l’estil lleuger i molt comprensible de l’autora, i d’alguna manera enganxa des del principi. L’edició del Club Editor Jove té la lletra gran i no és especialment cara.
Molt recomanable, poden treure’s d’aquest llibre moltes propostes de debat i qüestions ètico-filosòfiques poc tractades.
Guzmán Muñoz Gadea

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada